Mount Kenya Nationaal Park is een alleenstaande, gedoofde vulkaan, net ten zuiden van de evenaar. Tussen 2,6 miljoen en 3,1 miljoen jaar geleden spuwde Mount Kenya nog vuur. De meeste rotsen bestaan uit basalt en de omgeving kenmerkt zich door hoogvenen naar bossen in lager gelegen gebieden in het zuiden en de noordelijk gelegen graanvelden. Voor de lokale bevolking, de Kikuyu, is de berg de woonplaats van Ngai, hun god. De Mount Kenya wordt nog altijd met eerbied en ontzag behandeld. Het drinkwater wat algemeen gedronken wordt in Kenya heeft dan ook deze naam verkregen. De Kikuyu bouwen hun woningen ook altijd in de richting van de godenberg. Jaarlijks bezoeken zowat 15.000 onder hen de berg waarvan de drie pieken een godennaam kregen. Batian en Nelion zijn genoemd naar goden van Maasai en Lenana is de naam van een Maasai leider.

Mount Kenya Nationaal Park voor bergbeklimmers is dit de hoogste berg van Kenia en na de Kilimanjaro de tweede hoogste van Afrika. De hoogste pieken zijn Batian (5.199 m), Nelion (5.188 m) en Lenana (4.985 m). Hoewel de berg 20 km van de evenaar ligt, kent de berg twaalf kleine gletsjers, die weliswaar gekrompen zijn door de opwarming van de aarde. Het sedert 1949 beschermde parkgedeelte heeft een oppervlakte van 715 km². De hoogte wisselt van 3200 tot 5200 meter. Rondom het park gedijt Mount Kenya Nationaal Park dat 2095 km² groot is.

Mount Kenia bergbeklimming het beklimmen van de centrale tweelingpieken Batian en Nelion kunnen alleen door ervaren klimmers overwonnen worden. De Lenana is ook bereikbaar voor degelijk uitgeruste wandelaars. Voor trektochten moeten drie tot vijf dagen uitgetrokken worden waarbij de expedities begeleid worden met trackers en pakezels. Onderweg vinden de klimmers een reeks van zeven 'Alpenhutten' die goed zijn voor 82 bedden. Wie geen bergbeklimmer is kan de koele hooglanden rondom de basis bewandelen of forel gaan vissen in de kristalheldere riviertjes.

Mount Kenya Nationaal Park is een belangrijk wateropvang reservoir door het grote regenwoud op de hellingen. Rondom de berg ligt de vruchtbare Kirinyaga vallei met koffie- en maïsplantages. De lagere flanken van Mount Kenya zijn begroeid met een droog woud. Op ongeveer 2000 meter komen ceders voor, die overgaat in een strook bamboebos, een geliefde schuilplaats voor vele dieren, die er mossen vinden. Tussen 3000 en 3500 meter vloeit de bebossing over naar heidegebied met hoge rots planten waar ondanks de grote hoogte grazende zebra's en elandantilopen kunnen ontwaard worden. Luipaard, buffel en hyena toeren daar eveneens rond. Olifanten delen hun woongebied met buffels, neushoorns, bavianen, colobusapen (franjeapen) en meerkatten in het bosgebied en de bamboering. Binnen het park zijn er ook maar een paar overnachtingsplekken één boomhotel en een lodge beschikbaar. Mountain Lodge en Castle Forest Lodge.


Flora en Fauna

  • Olifant
  • Buffel
  • Luipaard
  • Serval cat
  • Reedbuck
  • Bushbuck
  • Vogelsoorten
  • Colubus aap
  • Sykes monkey
Naar boven
OnsKenia.nl
Moerbeilaan 2
3833 AW Leusden
Telefoon 030 - 220 4385